Rybí hrnec - recept cpt. Cooka
2 porce:  45 dkg rybího filé, 1  citrón, 1 střední cibule, 2 lžíce másla, 1  pórek, 1  mrkev, 15 dkg žampiónů, 1/8 l bílého vína, 20 dkg smetany, 4 dl rybího vývaru, bílý pepř,  špetka muškátového oříšku, kopr
Rybí filé opláchneme a osušíme. Nakrájíme je na dvoucentimetrové proužky, poskládáme do hrnce, zakapeme polovinou citrónové šťávy a posolíme. Zakrytý hrnec uložíme do chladna.
Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo a cibuli podusíme doměkka.
Z pórku odkrojíme kořínky, podélně ho nařízneme, důkladně promyjeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Mrkev očistíme, nahrubo nastrouháme a přidáme do hrnce s pórkem. Od žampiónů odkrojíme nohy, kloboučky očistíme (je-li nutno, omyjeme) a nakrájíme je na tenké plátky. Vložíme je do hrnce a vše 5 minut za občasného míchání dusíme.
Zeleninu v hrnci zalijeme suchým bílým vínem a smetanou a přidáme rybí základ. Necháme povařit a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Rybí plátky se zbytkem citrónové šťávy opatrně přimícháme k zelenině a 4 minuty dusíme na velmi mírném plameni. Hotový rybí hrnec před podáváním posypeme omytým a jemně nasekaným koprem.
(Příprava rybího základu: Oloupanou nahrubo nasekanou cibuli a nahrubo nasekanou směs polévkové zeleniny podusíme v hrnci na dvou lžících másla. Přidáme 500 g rybích zbytků, například hlavy nebo páteře, okořeníme lžičkou celého pepře a špetkou soli. Přidáme čtvrt litru bílého vína a třičtvrtě litru vody, asi 30 minut necháme vařit v nezakrytém hrnci, až se zhruba 2/3 objemu vyvaří. Propasírujeme přes jemné sítko nebo plátno. Základ, který ihned nepotřebujeme, můžeme zmrazit.)
Příloha: rozpečená bageta

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka