Rybí noky ve smetanové omáčce s kari - recept cpt. Cooka
2 porce:  30 dkg rybího filé z tresky, 1/2  citrónu, sůl, bílý pepř čerstvě mletý, 15 dkg šlehačky, 1  vejce, 1 svazek pažitky, 1  cibule, 2 lžíce másla, 2 lžičky karí koření, 1/8 l suchého bílého vína, 2 dl rybího vývaru, 2  rajčata
Tresčí filé opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Potřeme polovinou citrónové šťávy, osolíme a opepříme. Polovinu smetany smícháme s vejcem a v mixéru s rybími kostkami rozmixujeme na kaši. Pažitku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Vmícháme ji do rozmixované směsi, osolíme a necháme v chladu 10 minut uležet.
Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli krátce osmahneme. Poprášíme ji kari, přidáme bílé víno a rybí základ. Vmícháme zbytek smetany a omáčku 10 minut povaříme na mírném plameni. Dochutíme ji solí, pepřem a zbylou citrónovou šťávou a lehce povaříme, aby se přibližně jedna třetina tekutiny odpařila.
Mezitím do většího hrnce dáme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Vlhkou lžící vykrajujeme noky a vhazujeme do mírně vroucí vody. Vaříme pod pokličkou 8 - 10 minut. Hotovou omáčku rozdělíme na talíře a do ní vložíme rybí noky. pokrm ozdobíme čtvrtkami rajčat.
Příloha: dlouhozrnná rýže a okurkový salát s jogurtovým dresinkem

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka