Rybí řízečky s kapustou - recept cpt. Cooka
2 porce:  30 dkg kapusty, sůl, mletý pepř, 1  cibule, 2 lžíce másla, 12.5 dkg smetany, 2 dl rybího vývaru, 40 dkg rybího filé, 1  citrón, 1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce oleje, 2 lžíce sójové omáčky
Z kapusty odstraníme povadlé listy, rozčtvrtíme ji a vyřízneme tvrdý košťál. Nakrájíme ji na jemné proužky. Oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Na pánvi rozpustíme máslo a cibuli osmahneme. Vložíme kapustu a krátce ji podusíme. Přidáme smetanu a rybí základ, sůl a pepř a 8 minut vaříme.
Rybí filé opláchneme studenou vodou, osušíme v utěrce a nakrájíme na půlcentimetrové proužky. Potřeme je citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a posypeme sezamovými semínky.
Na pánvi na rozpáleném oleji rybí řezy krátce z obou stran osmahneme. Ochutíme je sójovou omáčkou, rozdělíme na talíře a přelijeme smetanovou omáčkou s kapustou.
(Příprava rybího základu: Oloupanou nahrubo nasekanou cibuli a nahrubo nasekanou směs polévkové zeleniny podusíme v hrnci na dvou lžících másla. Přidáme 500 g rybích zbytků, například hlavy nebo páteře, okořeníme lžičkou celého pepře a špetkou soli. Přidáme čtvrt litru bílého vína a třičtvrtě litru vody, asi 30 minut necháme vařit v nezakrytém hrnci, až se zhruba 2/3 objemu vyvaří. Propasírujeme přes jemné sítko nebo plátno. Základ, který ihned nepotřebujeme, můžeme zmrazit.)
Příloha: rýže nebo bramborové placičky

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka