Kapr na smetaně a houbách - recept cpt. Cooka
4 porce:  70 dkg kapra, 2 dkg soli, 1  hlava z kapra, 1 dl bílého vína, 6 dkg másla, 8 dkg cibule, 30 dkg čerstvých hub, 2 g mletého pepře, 2 dkg zelené petrželky, 3 dkg hladké mouky, 2 dl smetany
Vykostěného kapra naporcovat na stejně velké filety, osolit a položit do ploché nádoby. Z rybích hlav a páteře uvařit vývar, tento pak přecedit na rybí filety. Přelít trochou bílého vína a pod pokličkou dusit. Mezitím rozpustity máslo a drobně nakrájenou cibuli nechat zesklovatět. Na cibuli vložit umyté, na tenké plátky pokrájené houby. Ochutit solí, mletým pepřem a petrželkou a při vyšší teplotě a za častého míchání orestovat. Zasypat trochou mouky, rychle promíchat a ještě další 1 - 2 minuty opékat, pak zředit vývarem z ryb. Když se šťáva začne vařit, přidat dohladka vymíchanou kyselou smetanu a nechat dál povařit. Rybí filety poté opatrně vyjmout a přelít na talíři houbovou omáčkou. Na jiném talíři servírovat k rybě vařené brambory ozdobené máslem a petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka