Kapr s žampiónovou nádivkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  1.5 kg kapra, 15 dkg slaniny, 16 dkg másla, 40 dkg žampiónů, 20 dkg cibule, uvařené mlíčí z kapra, 1  žemle namočená v mléce, sůl, mletý pepř, tymián, vejce, 1/2 l červeného vína, hladká mouka
Příprava nádivky: Na pánev dáme část rozkrájené slaniny, třetinu másla, třetinu nakrájených žampiónů a část nasekané cibule. Dusíme tak dlouho, až žampióny ztratí vodu. Přidáme nakrájené mlíčí a vymačkanou žemli, osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem a promícháme. Hmotu vyklopíme na mísu a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme rozkvedlané vejce a znovu důkladně promícháme.
Kapra očistíme, rozřízneme na hřbetě, vyjmeme páteř s žeberními kostmi, mlíčí a vnitřnosti, vymyjeme a vytřeme utěrkou. Dutinu vyplníme zbytkem nakrájené cibule, osolíme, opepříme a necháme 1/4 hodiny odležet. Cibuli vyjmeme, kapra naplníme nádivkou a zašijeme. Do ohnivzdorné mísy dáme plátky slaniny, na ně položíme kapra a povrch důkladně poklademe plátky slaniny. Osolíme, přidáme kousek másla, dáme do trouby, za 1/4 hodiny kapra zalijeme vařícím vínem, přidáme cibuli z kapra, zbytek hub nakrájených na nudličky, sůl, pepř a tymián. Pečeme 3/4 hodiny za častého polévání, vmícháme zbytek másla prohněteného s moukou a mícháme až zhoustne na krém.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka