Grilovaní pstruzi s bylinkovou majonézou - recept cpt. Cooka
4 porce:  4  pstruzi (menší, kuchyňsky upravení), 4  citróny (chemicky neošetřený), 2 svazky zelené petrželky, 3 snítky tymiánu, 3  šalotky, sůl, mletý pepř, olej (k potírání),

Bylinková majonéza: 1  žloutek, 1 lžička hořčice, 2 stroužky česneku, 1/2  citrónu, 1 lžíce vinného octa, 7.5 cl oleje, 1 svazek bazalky, 1 svazek pažitky, 1 svazek zelené petrželky, 1 svazek kopru, 15 dkg bílého jogurtu

Ryby omyté studenou vodou zakapeme zevnitř i zvenčí citrónovou šťávou. Omyjeme petrželku a tymián, oloupeme šalotky, vše nadrobno nasekáme a pak smícháme. Pstruhy naplníme osolenou a opepřenou bylinkovou směsí ochucenou trochou citrónové šťávy a kůrou nastrouhanou z poloviny citrónů. Zbývající citróny oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a ta pak rozpůlíme. Kůži každé ryby na několika místech lehce nařízneme a do otvorů zasuneme plátky citrónů tak, aby ven vyčnívaly vždy asi jen dvě třetiny. Pstruhy grilujeme nejméně 10 minut a přitom je obracíme.
Bylinková majonéza: žloutek rozmícháme s hořčicí, prolisovaným česnekem, citrónovou kůrou a šťávou a s uvedeným množstvím octa. Do této kaše pak tenoučkým pramínkem opatrně přiléváme olej a šleháme do krémovité konzistence. Nakonec do majonézy postupně zašleháme i jogurt rozmíchaný s bylinkami nasekanými najemno.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka