Ryba pěti vůní na šanghajský způsob - recept cpt. Cooka
4 porce:  75 dkg tresky - řízky nakrájené na kousky o síle 2 cm, olej na smažení (větší množství), 1 svazek naťové cibulky na ozdobu,

Marináda: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce sherry,

Omáčka: 1 lžička koření 'pěti vůní' (viz samostatný recept), 2 nadrobno usekané naťové cibulky, 1.5 lžičky mletého zázvoru nebo větší kousek čerstvého nadrobno usekaného, kousek sušené mandarinkové kůry, 1/2  pomeranče, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce červeného vinného octa, sůl, 6 dl vody

Ingredience na marinádu spojíme a pečlivě rozmícháme. Kousky ryby osušíme, osolíme, uložíme do ploché misky, zalejeme marinádou a necháme 2 hodiny marinovat.
Koření 'pěti vůní', cibuli, zázvor, mandarinkovou kůru a pomeranč zalejeme vodou. Uvedeme do varu a na slabém plameni 30 minut vaříme, až se obsah tekutiny o 1/3 vypaří. Přecedíme přes husté síto. Omáčku vlejeme do nádoby, dodáme cukr, ocet a důkladně promícháme.
Marinovanou rybu usmažíme na vroucím oleji z obou stran, 5 minut na každé straně. Vyjmeme a necháme okapat. Svaříme omáčku. Přidáme usmaženou rybu a na slabém plameni 3 až 5 minut vaříme, přičemž sbíráme pěnu. Uvařenou rybu vyjmeme a vložíme do misky. Omáčku vaříme dále, až zhoustne jako sirup. Zahuštěnou omáčkou potíráme rybu. Po zchladnutí vložíme rybu nejméně na 3 hodiny do ledničky. Jídlo podáváme studené, zdobené palmičkami z cibulek (očištěnou a umytou nať mladé cibulky hustě nakrojíme do poloviny délky a pak vložíme do studené vody - po několika minutách se z natě vytvoří 'palmička').

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka