Treska na smetaně s kapary - recept cpt. Cooka
2 porce:  40 dkg tresky, 1/2 l vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 1  cibule, 1  bobkový list, 1  hřebíček, bílý pepř, sůl, 2 snítky zelené petrželky, 2 lžíce vinného octa, 1  šalotka, 1 lžíce másla, 20 dkg smetany, 2 lžíce kaparů, 1  žloutek, worcestrová omáčka
Tresku opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme utěrkou, potřeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a uložíme do chladna.
Do vody v hrnci přidáme oloupanou a na čtvrtky nakrájenou cibuli, hřebíček a petrželovou nať a necháme 15 minut mírně povařit. Z vývaru čtvrtinu odebereme stranou, ke zbytku přidáme ocet a vaříme dalších 8 minut.
Oloupeme šalotku a velmi jemně ji nakrájíme. V druhém hrnci rozpustíme máslo a šalotku mírně podusíme. Přidáme odlitou čtvrtinu vývaru a smetanu a vaříme bez pokličky 8 minut.
Rybu vložíme do vývaru s octem, zmírníme plamen, hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme 8 minut.
Do smetanové omáčky vmícháme kapary a žloutek; již nezahříváme! Ochutíme solí, pepřem a worcestrem. Tresku vyjmeme z vývaru, rozdělíme ji na talíře a přelijeme smetanovou omáčkou s kapary.
Příloha: brambory posypané petrželovou natí a hlávkový salát

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka