Treska s cibulkou dušenou na víně - recept cpt. Cooka
4 porce:  30 dkg šalotky, 1 chemicky neošetřený pomeranč, 4 dkg přepuštěného másla, 2 lžíce přírodního cukru, 2 dl těžšího červeného vína, nové koření mleté (na špičku nože), 60 dkg rybího filé z tresky (porce ze hřbetu),  trochu citrónové šťávy, sůl, bílý pepř, 5 lžic hladké mouky, zelená petrželka
Oloupeme a rozčtvrtíme malé šalotky. Pomeranč omyjeme horkou vodou a osušíme. Nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Rozpustíme lžíci másla a šalotky v něm zprudka osmahneme do zlatohněda, pak je zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vínem a pomerančovou šťávou, přidáme nové koření a na mírném ohni vše dusíme pod pokličkou asi 25 minut.
Tresčí filé opláchneme, osušíme a nakrájíme na stejně velké kousky, po dvou na porci. Zakapeme je citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Jednotlivé kousky masa pak obalíme v mouce, přičemž přebytečnou mouku oklepeme. Takto upravené porce postupně opékáme na pánvi s rozpáleným zbytkem másla, vždy asi 5 minut z každé strany.
Opečené kousky upravíme na talíř spolu s dušenými cibulkami, které můžeme ještě dochutit citrónovou šťávou a vše ozdobíme petrželkou.
Příloha: bramborová kaše, červené víno

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka