Hlemýždi v domečcích - recept cpt. Cooka
4 porce:  20  hlemýžďů, 1/8 kg másla, 6  sardelek nebo sardelová pasta,  špetka česneku,  trochu citrónové kůry, 2  žemle (bez kůry od předchozího dne),  trochu smetany, zelená petrželka
Hlemýždě vhodíme do velkého kastrolu vařící vody v takovém množství, aby voda příliš nezchladla a rychle přišla znovu do varu. Vaříme je 5 minut klokotem. Pak je vyjmeme z ulit jehlou na protahování slaniny a odstraníme střívka s okolím. Vymneme je v soli, abychom odstranili sliz, a v několika vodách vypereme. Takto dobře omyté hlemýždě uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou asi v takovém množství, jaké přidáváme k hovězímu masu. Vaříme je 4 hodiny. Kromě zeleniny můžeme přidat šalvěj nebo tymián.
Máslo utřeme se sardelovou pastou. Ustrouhanou žemli pokropenou smetanou několikrát promícháme, aby byla vlhká, ale ne kašovitá. Smícháme ji se sardelovým máslem, přidáme citrónovou kůru a jemně usekanou petrželku. Mezitím jsme dali vyvařit prázdné hlemýždí skořápky, pak je vydrhneme kartáčem, opláchneme a poklopíme, aby z nich všechna voda vykapala.
Plnění: do každého domečku dáme lžičku vývaru z hlemýžďů nebo hovězího vývaru, pak vložíme uvařeného hlemýždě a zaplníme šištičkou modelovanou z nádivky tak, aby přečnívala skořápku ve tvaru půlkuličky. Její povrch obalíme ve vláčné strouhance (nikoli ve strouhance sušené). Složíme je do nízké zapékací mísy dobře vymaštěné máslem tak, aby nádivka nemohla po zahřátí vytéci. Podlijeme trochou vývaru a dáme do trouby gratinovat.
Obměna: do nádivky přidáme místo smetany bílé víno.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka