Holandský gratinovaný chřest se sýrem - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg zeleného chřestu, sůl, 1 špetka moučkového cukru, 1 lžička másla, 12.5 dkg goudy, 1/8 l šlehačky, muškátový květ, mletý pepř, worcestrová omáčka,  trochu zelené petrželky,

Holandská omáčka: 1 špetka soli, bílý pepř, 1 lžíce bílého vína, 3  žloutky, 25 dkg másla, citrónová šťáva

Oloupaný chřest zbavený dřevnatých konců vaříme 12 minut ve slané vodě s máslem a špetkou cukru. Sýr nastrouháme a polovinu přidáme do šlehačky ušlehané dotuha. Připravíme holandskou omáčku a vmícháme do ní smetanu se sýrem a vše ochutíme muškátem, solí, pepřem a worcestrem. Do nákypové formy vložíme okapaný chřest, zalijeme jej omáčkou, posypeme zbývajícím sýrem, zapečeme v grilu a posypeme petrželkou. Podáváme s vařenými brambory a šunkou.
Holandská omáčka: ze špetky soli a bílého pepře, bílého vína a žloutků ušleháme nad vodní lázní krém, do nějž pak za stálého šlehání přidáváme rozpuštěné vlažné máslo. Nakonec omáčku dochutíme citrónovou šťávou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka