Marinovaný chřest s bylinkami - recept cpt. Cooka
4 porce:  1.2 kg bílého chřestu, sůl, moučkový cukr, 1 lžička másla, 2  jarní cibulky, 1 svazek zelené petrželky, 1 svazek pažitky, 4 lžíce vinného octa, mletý bílý pepř, 4 lžíce slunečnicového oleje, 1 hlávka hlávkového salátu, 30 dkg šunky
Stonky chřestu pod hlavičkami oloupeme, dřevnaté konce odkrojíme. Chřest vaříme ve vroucí slané vodě se špetkou cukru a máslem si 15 - 20 minut a pak jej necháme okapat. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky. Natě omyjeme, přebytečnou vodu vytřepeme a natě nahrubo nasekáme. Z octa, soli, pepře, oleje a několika lžic vývaru z chřestu připravíme marinádu, do níž přidáme cibuli a nasekané natě. Uvařený chřest necháme marinovat asi 4 hodiny a mezitím omyjeme salát, vytřepeme z něj vodu a listy roztrháme na kousky. Salát zakapeme trochou marinády a podáváme naaranžovaný s chřestem a plátky šunky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka