Zelná polévka slovenská (kapustnica) recept cpt. Cooka
4 porce:  1/8 kg kysaného zelí, 1/2 l láku ze zelí, 3/4 l vody, moučkový cukr, sůl, mletý pepř, bobkový list, sušené houby, 1/4 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, klobása
Lák z kysaného zelí a jen trochu zelí dáme vařit s vodou a trochou cukru, solí, kořením a houbami. Na konec zahustíme zátřepkou z kyselé smetany, k níž můžeme přidat rajský protlak. Tato polévka se vaří vždy na Štědrý den a na Silvestra, obvykle se v ní vaří uzená klobása a pak se pokrájená podává v polévce, nebo se v polévce uvaří ztracená vejce. Je to pokrm vydatný a stačí s brambory na večeři nebo i k obědu.
Dobrá sestava: Mléko a klobása nebo vejce v polévce dodají hodnotné bílkoviny, brambory sytí a zároveň spolu se zelím chrání zdraví.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka