Zapečený chřest se šunkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  

Křehké těsto: 17.5 dkg hladké mouky, 10 dkg másla nebo margarín,  špetka soli, 1  vejce,

Náplň: 60 dkg bílého chřestu, 40 dkg zeleného chřestu, sůl, 1 lžička másla,  špetka moučkového cukru, 3  vejce, 15 dkg smetany, mletý pepř, muškátový květ, 10 dkg středně zralé goudy, 10 dkg vařené šunky

Křehké těsto: Ze všech přísad rychle uhněteme hladké těsto, které odložíme na 30 minut do chladna.
Náplň: Chřest oloupeme (bílý celý, u zeleného spodní třetinu, dřevnatou část odřežeme) a nakrájíme na kousky dlouhé 3 cm. Bílý chřest vaříme ve vroucí osolené vodě s máslem a cukrem 15 - 20 minut, na posledních 10 minut přidáme i chřest zelený, mezitím vymažeme tukem dortovou nebo kulatou koláčovou formu (průměr asi 28 cm).
Vejce smícháme se smetanou, solí, pepřem a muškátovým květem. Sýr nastrouháme na jemném struhadle a šunku nakrájíme na proužky široké asi 1 cm.
Asi 2/3 těsta rozválíme na velikost dna formy a několikrát propíchneme vidličkou. Placku předpečeme asi 10 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů (plyn stupeň 3). Potom vyložíme boční stěny formy zbylým těstem a do vzniklé misky navršíme chřest s trochou sýra a šunku. Vše přelijeme ochucenou smetanou a posypeme zbylým sýrem. Zapékáme asi 30 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka