Baskické fazole - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg fazolových lusků, 4  rajčata, 1  cibule, 10 dkg slaniny, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř
Rajská jablíčka spaříme vařící vodou a oloupeme. Do hrnce se silným dnem, nejlépe litinového, vložíme na kostičky nakrájenou slaninu, drobně nasekanou cibulku a vše necháme dožluta podusit. Přidáme oloupaná, na kostičky pokrájená rajská jablíčka, posolíme je a popepříme. Pak nasypeme do hrnce syrové, očištěné fazolové lusky a česnek, nakrájený nadrobno. Zalijeme vodou, přikryjeme a necháme na mírném ohni vařit. Když se voda vyvaří a zůstane jen výborná šťáva, jsou už lusky většinou měkké. Baskické fazole je možné připravit i ze sterilovaných lusků, jenže v tom případě dáme jen na prst vody, povaříme krátce a lusky v omáčce jen prohřejeme.
Baskické fazole se jedí pod Pyrenejemi, ale pravý domov mají v Portugalsku, odkud je portugalští dělníci přenesli do Francie.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka