Smažená kapusta - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 hlávka kapusty, sůl, 2  vejce, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení, máslo na pokapání,

Na omáčku Villeroi: 1.5 lžíce másla, 1/2 menší cibule, 1.5 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce zelené petrželky, 1 šálek žampiónů, 1/2 šálku šunky nebo vařeného uzeného masa, 1  žloutek

Nejdříve připravíme omáčku: na třetině másla zpěníme drobně posekanou cibuli, přidáme drobně usekané houby, petrželku a podusíme do měkka. Ze zbylého másla uděláme světlejší jíšku, zalijeme trochou vývaru nebo mléka a vymícháme na husto. Do polovychladlé kaše přidáme žloutek, podušené houby, drobně pokrájenou šunku, osolíme a dobře promícháme.
Kapustu rozpůlíme a uvaříme v osolené vodě ne zcela do měkka. Necháme ji okapat nebo vodu vytlačíme. Vykrojíme košťál a listy složíme na sebe tak, aby tvořily oválný řízek. Poprášíme každý řízek hladkou moukou a obalíme v připravené omáčce po obou stranách, nebo omáčkou řízky nožem potřeme. Položíme je na prkénko posypané jemnou strouhankou a necháme asi 1/2 hodiny oschnout. Pak řízky obalujeme v rozšlehaných vejcích, ve strouhance a hned je smažíme. Hotové klademe na papírové ubrousky k okapání oleje, na míse je potřeme máslem.
Příloha: vařené brambory sypané petrželkou a saláty

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka