Kedlubnové zelí - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg kedluben, 1  cibule, 3 dkg rostlinného tuku nebo vepřového sádla, 2 lžičky hladké mouky,  špetka moučkového cukru, sůl, mletý pepř, kmín, ocet
Oloupané a zdřevnatělých částí zbavené kedlubny nastrouháme na okurkovém struhadle nebo nakrájíme na tenké nudličky. Na kostičky nakrájenou cibuli osmažíme na tuku nebo na sádle, můžeme použít i půl rostlinného tuku a půl sádla, na to vložíme nastrouhané nebo nakrájené kedlubny, mírně podlijeme vodou a okořeníme drceným kmínem. Když je zelí téměř měkké, zaprášíme je hladkou moukou a dodusíme. Potom je trochu přisladíme, podle potřeby osolíme a okyselíme. Kedlubnové zelí je vhodné ke všem pečeným masům stejně jako k bramborovým knedlíkům s cibulkou. Použijeme je všude tam, kam bychom dali bílé zelí.
V zimním období, kdy nejsou obyčejné kedlubny na trhu nebo jsou cenově příliš nevýhodné, využíváme gigantů, velkých kedluben, které jsou nejvhodnější k přípravě kedlubnového zelí. Je to druh zeleniny velmi dobře uskladnitelný, takže nemusíme spotřebovat celou bulvu najednou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka