Květák s citrónovou majonézou - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 velký květák, sůl, 2  žloutky, 6 lžic citrónové šťávy, mletý pepř, 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžička pikantní hořčice, 1/4 l oleje, muškátový oříšek, 3 lžičky pažitky nebo řeřichy jemně nakrájené
Opraný květák vaříme v osolené vařící vodě asi 15 minut a pak jej dáme okapat. Mezitím rozmícháme žloutky, 4 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř, cukr a hořčici. Do této směsi přidáme za stálého šlehání nejprve po kapkách, pak tenkým praménkem olej, až vznikne hustá majonéza. Okapaný květák položíme na předehřátou místu, posypeme mírně pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a zakapeme zbylou citrónovou šťávou. Potom jej zalijeme citrónovou majonézou a ozdobíme pažitkou nebo řeřichou.
Podáváme jako samostatný pokrm s vařenou rýží. Takto připravený květák můžeme podávat i k masu nebo jako předkrm.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka