Květák s pikantní omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  květák, sůl,

Omáčka: 3 dkg tuku, 3 dkg oleje, 3 dkg hladké mouky, 20 dkg rajčat,  trochu cibule, 10 dkg čerstvých hub nebo třetinu sušených, 2 lžíce červeného vína, citrónová šťáva, česnek, nové koření, zelená petrželka, sůl

Očištěný květák dáme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Vyjmeme jej, necháme okapat a rozdělíme na porce. Jednotlivé porce přelijeme na talířích omáčkou.
Omáčka: Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a zpěníme na tuku a oleji. Přidáme rajčata nakrájená na kolečka, očištěné houby nakrájené na plátky a dusíme, až se tekutina odpaří. Potom směs zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem z květáku a dále dusíme. Asi po pěti minutách přidáme víno, jemně utřený česnek, koření, sůl a ještě krátce podusíme. Do hotového pokrmu vmícháme dle chuti citrónovou šťávu a jemně rozsekanou petrželku.
Příloha: vařené brambory

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka