Květák s rýží a houbami - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 středně velký květák, 20 dkg rýže, 6 dkg rostlinného tuku, 1 lžíce hladké mouky, 3 dl mléka, 20 dkg čerstvých hub nebo hrst sušených, 1 lžíce strouhanky, sůl
Květák důkladně opereme, rozebereme na jednotlivé růžičky a vsypeme do vařící osolené vody. Vaříme jej téměř doměkka, vyjmeme a necháme okapat. Propláchnutou a spařenou rýži osmahneme na kousku tuku, zalijeme 3 dl vody, osolíme a dusíme doměkka. Houby nakrájíme na plátky a nepatrně podlité podusíme, až se voda, kterou pustily, vsákne. Sušené houby namočíme aspoň hodinu předem do mléka zředěného vodou. Zapékací misky vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme polovinu měkké rýže, na ni rozložíme uvařené růžičky květáku a připravené houby, přelijeme je bešamelovou omáčkou a na ně dáváme opět rýži, zakapeme ji trochu tukem, zalijeme omáčkou a dáme zapéci. Podáváme s bramborovou kaší a okurkovým nebo hlávkovým salátem.
Omáčka: Na rozehřátém tuku zpěníme hladkou mouku, za stálého míchání zalijeme mlékem a vaříme, až je omáčka hladká a jemná. Potom ji osolíme a můžeme ještě ochutit lžičkou sójové omáčky nebo muškátovým květem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka