Květák zapečený s rajčaty - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 velký květák, 4  vejce, 8 dkg tuku, 5 dkg hladké mouky, 4 dl mléka, 2 lžíce oleje, 10 dkg strouhaného tvrdého sýra, 4  rajčata, sůl, mletý pepř, 1 lžíce strouhanky
Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme a oloupeme. Tři vejce rozkrájíme na čtvrtky, jedno na plátky. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozmícháme a vaříme asi 10 minut. Osolíme ji, okořeníme a vmícháme 3/4 strouhaného sýra. Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupáme, rozkrájíme na čtvrtky a tři rajčata opečeme rychle na oleji. Okapaný květák vložíme do kastrolu vymazaného tukem, obložíme čtvrtkami vajec a opečenými rajčaty. Květák a rajčata zalijeme sýrovou omáčkou, posypeme zbývajícím sýrem smíchaným se strouhankou, ozdobíme plátky vajec a čtvrtkami rajčat, poklademe kousky zbývajícího tuku a v horké troubě asi 5 minut zapečeme. Podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka