Květákový nákyp s brokolicí a rajčaty - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg květáku, 1 kg brokolice, 3 lžičky soli, 1/2  citrónu,

Na omáčku: 2 lžíce tuku, 2 rovné lžíce hladké mouky, 3/8 l mléka, 1  žervé rozmíchané s trochou mléka na hustotu smetany, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 1  bobkový list, 6 dkg goudy, 50 dkg vyzrálých rajčat, tuk na vymazání kastrolu, worcestrová omáčka

Očištěný květák uvaříme v osolené vodě, scedíme a dáme okapat. Opranou brokolici předvaříme 5 minut v osolené vařící vodě. Prolijeme ji studenou vodou a dáme ji také okapat.
Příprava sýrové omáčky: V hrnci rozehřejeme tuk, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání ji chvíli podusíme. Potom po částech za stálého míchání přidáváme mléko a s mlékem rozšlehané žervé. Osolíme, okořeníme pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Přidáme bobkový list a na mírném ohni 10 minut vaříme za občasného zamíchání, aby se omáčka nepřipálila.
Sýr nahrubo nastrouháme, rajčata přelijeme vařící vodou, potom studenou, oloupeme je a nakrájíme na kousky. Do hlubokého kastrolu vymazaného tukem narovnáme na dno vrstvu brokolice a květáku a mezi to rozložíme kousky rajčat, osolíme a opepříme. Do horké omáčky vmícháme strouhaný sýr a kvedláme, dokud se nerozpustí. Omáčku osolíme, dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a několika kapkami worcestru a citrónové šťávy. Nalijeme ji na zeleninu v kastrolu a v předehřáté troubě dorůžova zapečeme. Podáváme jako samostatný pokrm se salátem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka