Mozeček z brokolice - recept cpt. Cooka
6 porcí:  80 dkg brokolice, 5 dkg másla nebo rostlinného tuku, 1  cibule, 3  vejce, pažitka, sůl
Na rozehřátý tuk vložíme jemně nakrájenou cibuli a počkáme, až zesklovatí. Potom přidáme na růžičky rozebranou dobře opranou brokolici a na kolečka nakrájené košťály. Osolíme a zalijeme šálkem vody. Dusíme, až zelenina změkne a voda se odpaří. Potom na ni rozklepneme vejce, směs osolíme a mícháme tak dlouho, až se vejce srazí.
Jednotlivé porce sypeme na talířích pažitkou a můžeme je posypat i strouhaným sýrem. Podáváme s vařenými brambory a se zeleninovým salátem.
Brokolici můžeme podávat také jen vařenou ve slané vodě, posypanou smaženou strouhankou a politou máslem nebo rostlinným tukem. Stejně tak ji můžeme připravovat zadělávanou jako květák s rýží. Brokolice je u nás poměrně málo známá a málo rozšířená zelenina, která je však ve výživě značně důležitá. Na Západě je velice oblíbená a připravuje se na několik způsobů. Protože je to vlastně odrůda květáku, tvoří také růžice, ale nikoliv bílé, nýbrž zelené. Brokolice se připravuje i s několik centimetrů dlouhými košťály. Silnější košťály se před přípravou oloupají, slabší můžeme nechat tak, jak narostly.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka