Zapékaný květák s bramborem - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 větší květák, 1 kg brambor, 10 dkg šunky nebo vařeného uzeného, 10 dkg tvrdého sýra, 1/4 l smetany, 2  žloutky, sůl, olej na vymazání nádoby, strouhanka na vysypání
Brambory uvaříme ve slupce, oloupáme a prochladlé nakrájíme na plátky. Uvařený květák rozebereme na drobné růžičky, šunku nebo maso jemně rozsekáme, sýr nastrouháme, žloutky rozkvedláme do smetany. Do tukem vymazaného pekáčku nebo kastrolu klademe střídavě vrstvu brambor a květáku. Brambory vždy trochu osolíme a pokud jsme květák nevařili ve slané vodě, solíme ho též. Vrstvu květáku posypeme vždy uzeným masem a strouhaným sýrem a polijeme dvěma lžícemi smetany se žloutky. Navrch dáme vrstvu brambor, zalijeme zbytkem smetany, posypeme strouhankou a pečeme, až povrch zčervená. Podáváme se salátem.
Místo brambor můžeme květák prokládat uvařenými těstovinami. (Pro 4 osoby uvaříme 300 g těstovin.) Stejné jako květák lze připravit i vařenou kapustu nebo obě tyto zeleniny kombinovat.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka