Plněné paprikové lusky - recept cpt. Cooka
4 porce:  4 velké dužnaté papriky, 5 dkg oleje, 1  cibule, 25 dkg syrového masa mletého masa, 2  rohlíky,  trochu mléka na pokropení, 1  vejce, mletý pepř, sůl,

Omáčka: 1  cibule, 3 dkg hladké mouky, 2 dkg tuku na jíšku, 1 kostka bujónu (masox), 40 dkg rajčat nebo rajčatový protlak,  trochu mléka

Paprikové lusky omyjeme, seřízneme stopky s kouskem dužniny, vyjmeme semeník a vnitřek dobře propláchneme, aby v něm nezůstala semínka. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji na rozpálený olej zesklovatět. Přidáme hladkou mouku a usmažíme růžovou jíšku, kterou zředíme vodou, rozšleháme a uvaříme s kostkou masoxu. Před koncem varu vložíme do tohoto základu rozkrájená rajčata, povaříme a potom je prolisujeme. Nemáme-li čerstvá rajčata, použijeme rajčatový protlak, který zředíme mlékem a nalijeme do základu.
Náplň: rohlík rozkrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, po chvilce vymačkáme a přidáme k masu. Do této směsi dáme vejce, osolíme, slabě opepříme a můžeme okořenit sekanou petrželkou. Směsí naplníme volně papriky, vršky připíchneme párátkem, aby vnitřek nevytékal a dáme osmahnout na rozpálený tuk. Podlijeme a chvíli dusíme. Potom přidáme rajčatovou omáčku a dovaříme. Pokrm trochu přikyselíme a můžeme i přisladit.
Podáváme s dušenou rýží. Papriky můžeme plnit také dušenou rýží smíchanou s drobně nakrájenou uzeninou nebo uzeným masem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka