Špenátový nákyp - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg špenátového protlaku, 1 lžíce másla, 1 středně velká cibule, 3  vejce, 3  rohlíky, 10 dkg vařeného uzeného masa,  trochu mléka, sůl, muškátový květ
Špenát rozbalíme a necháme částečně rozmrazit. Vložíme na talíř a rozdělíme na kostky, aby rychleji roztál. Rohlíky nakrájíme na plátky, namočíme do trochy mléka a občas je promícháme, aby navlhly stejnoměrně. Na másle sklovitě osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené uzené maso, jen krátce je osmahneme a odstavíme z plotny. Z navlhčených rohlíků vytlačíme na sítě mléko, dáme je do mísy, přidáme žloutky, maso s cibulí, květ, sůl a směs dobře utřeme. Ze špenátu na cedníku vytlačíme vodu a přidáme jej k ostatnímu. Vše dobře promícháme a naposled lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs naplníme do silně vymaštěné, strouhankou vysypané nákypové formy a pečeme asi 1/2 hodiny. Podáváme se saláty.
Obměna: Povrch můžeme ke konci pečení posypat strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a necháme jen slabě gratinovat.
Poznámka: tento nákyp podáváme též jako přílohu k pečenému kůzleti.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka