Tykvové zelí - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg očištěné a oloupané tykve, 1 lžíce vepřového sádla nebo 2x tolik oleje, 1  cibule, 1 lžíce hladké mouky, sůl, moučkový cukr, kmín, ocet
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném tuku, přidáme trochu drceného kmínu, na okurkovém struhadle nastrouhanou tykev, krátce ji osmahneme, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme na velmi mírném ohni téměř doměkka. Po chvilce zaprášíme povrch hladkou moukou, kterou necháme chvilku propařit a potom ji vmícháme do pokrmu. Okyselíme, event. přisolíme, je-li třeba. Tykev potřebuje k přípravě jen velmi málo času, proto nám zabere jen chvilku.
Na tykvové zelí použijeme menší plody nebo malé tykvičky, které by vzhledem k pokročilejší roční době už nedorostly do obvyklých obdivovaných velikostí. Tykve nebo také dýně či cukety jsou pro svůj vysoký obsah velmi prospěšného zinku pro naše zdraví velmi důležité a jinou zeleninou těžko nahraditelné. Proto bychom neměli žádnou z malých nedorostlých tykviček nechat zmrznout, shnít nebo uvadnout.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka