Hlávkové zelí na srbský způsob - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg vepřové krkovičky nebo plecka, 1 kg zelí, 5  rajčat, 2  papriky (mohou být sterilované), 1 snítka zelené petrželky, 1 snítka celerové natě, sůl,

Na jíšku: 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky

Vepřové maso (může být i skopové) nakrájíme na porce, zalijeme vodou a dáme na 20 - 30 minut povařit. Hlávkové zelí nakrájíme nahrubo, přidáme pokrájená rajčata i papriky, petrželku i celerovou nať. Přidáme k masu, osolíme a vaříme, až maso změkne. Potom připravíme jíšku. Zelí s jíškou promícháme, podle potřeby dosolíme a vaříme asi 15 minut na mírném ohni.
Tento pokrm podáváme buď jako boršč, to znamená, že zředíme šťávu na hustou polévku, ke které přidáme na talíři trochu smetany, nebo tekutinu nepřidáme a zelí s masem podáváme s chlebem nebo s brambory.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka