Sarma z hlávkového zelí - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 hlávka větší zelí, 50 dkg mletého masa, 2  cibule, 1 lžíce oleje, 8 dkg rýže, rajčatová šťáva, 10 kuliček celého pepře, 1/2 lžičky mleté papriky, mletý pepř, sůl, 5 dkg másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky
Hlávku zelí necháme dvě až tři minuty ve vařící osolené vodě, až vrchní listy změknou. Změklé listy odloupneme, dáme na desku nebo na plochou mísu a hlávku opět ponoříme na dvě až tři minuty do vařící vody a opět vrchní listy sloupneme. Tak postupujeme, až máme dostatečný počet listů na obalení nádivky.
Nádivku připravíme takto: cibuli drobně nakrájíme, zpěníme na lžíci tuku, přidáme půl lžičky papriky, trochu opepříme, osolíme. Sejmeme z ohně a vmícháme mleté maso a rýži.
Touto nádivkou plníme zelné listy, zavineme a dobře uložíme vedle sebe do kastrolu, aby se nemohly listy rozvinout, zalijeme rajčatovou šťávou, do které jsme přidali celé pepře, trochu osolíme a vaříme asi 1 a 1/4 hodiny na mírném ohni.
Na pánvičce si uděláme jíšku z tuku a mouky. Když zrůžoví, přídáme sladkou papriku, promícháme na ohni a pak přidáme k sarmě. Vše vaříme asi 20 minut na mírném ohni. Nemícháme.
Děláme-li sarmu z vinných listů (místo zelných), nezaléváme ji protlakem, ale vodou nebo vývarem z kostí (masoxem) a přidáme lžíci jemně rozsekaného kopru.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka