Zelí jarní s omáčkou z vína a smetany - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 hlávka zelí, 5 dkg tuku, 1 strouhaný muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, 1/8 l bílého vína, 1/8 l šlehačky
Ze zelí odstraníme vnější listy a košťál, hlávku rozčtvrtíme, omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Kastrol vymažeme tukem, vložíme do něj čtvrtky zelí, okořeníme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Víno smícháme se stejným množstvím vody a zelí jím přelijeme. Dáme do předehřáté trouby a asi 35 minut zakryté pokličkou dusíme. Potom vydušenou tekutinu slijeme a necháme vyvařit, aby jí zůstala jen polovina. Vmícháme do ní smetanu. Omáčku provaříme tak, aby získala krémovou podobu. Potom ji přelijeme přes zelí a v horké troubě zapečeme. Podáváme s vařenými brambory.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka