Artyčoky po francouzsku s chřestovým ragú - recept cpt. Cooka
4 porce:  4  artyčoky (po 250 g), sůl,

Chřestové ragú: 20 dkg zeleného chřestu, 20 dkg žampiónů, 2 stroužky česneku, 3  šalotky, 3 lžíce olivového oleje, 15 dkg smetany, sůl, mletý pepř, muškátový květ, škrobová moučka, 8 trpasličích rajčat, 8 lžic ementálu, 1  citrón

Artyčoky omyjeme, stonky odstraníme a dužnaté úbory připomínající velký pupen vaříme asi 20 minut klokotem ve vodě osolené mořskou solí. Jakmile se lístky z úborů dají snadno odloupnout, jsou artyčoky uvařené. Po vychladnutí je podélně rozpůlíme, seřízneme vršek hlavičky i spodek košťálu a uvnitř vydlabeme důlek.
Chřestové ragú: Z chřestu odkrojíme dřevnaté konce, spodní třetinu oloupeme a stonky nakrájíme na kousky dlouhé 3 cm. Žampióny očistíme, omyjeme a rozkrájíme na plátky. Česnek i šalotku oloupeme, usekáme najemno a v rozpáleném oleji krátce osmahneme. Přidáme houby a vše asi minutu podusíme. Přidáme chřest, smetanu i koření a 15 minut dusíme zakryté pokličkou. Pak zeleninu vyjmeme děrovanou lžící a smetanu asi zpoloviny odvaříme dohusta, případně ji zahustíme trochou škrobové moučky. Potom zeleninu vložíme zpět. Na ohnivzdornou mísu položíme artyčoky, navršíme na ně chřestové ragú, obložíme je omytými půlkami rajčat a zasypeme strouhaným sýrem. Zapékáme na grilu a servírujeme s kousky citrónu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka