Mozeček z ředkviček - recept cpt. Cooka
4 porce:  4 svazky ředkviček podle velikosti s přihlédnutím k počtu strávníků, 3  vejce, 10 dkg uzeného masa nebo libové uzeniny, 1  cibule, 2 lžíce rostlinného oleje,  špetka mletého pepře, sůl, 1 lžička jemně nakrájené pažitky, tvrdý sýr
Ředkvička je krásná a na pohled velmi lákavá zelenina, kterou jsme zvyklí jíst většinou jen ke chlebu s máslem anebo ji nanejvýš přidat jako ozdobu k vejcím nebo k různým salátům. A přitom ředkvička není drahá a je zdrojem značného množství důležitých minerálních látek a vitaminů. Komu snad vadí trochu štípání v ústech, tak stačí, když červenou kůžičku oloupeme z bulvy a sníme jen trochu osolenou bílou dužninu. Málokdo však připravuje ředkvičku jako teplé jídlo. A přece je to lehký, rychlý a zdravý pokrm.
Nakrájíme velmi jemně cibuli, vložíme ji na rozehřátý olej a necháme zesklovatět. Přidáme na plátky nakrájené ředkvičky, podlijeme trochu vodou a dusíme, až se voda ztratí. Pak přidáme na nudličky nakrájenou uzeninu, rozšlehaná vejce, osolíme, opepříme a mícháme, až se vejce srazí. Kdo má vysoký obsah cholesterolu v krvi, přidá k ředkvičkám pouze bílky, protože ty na rozdíl od žloutků cholesterol neobsahují. Na povrch dáme nasekanou pažitku a strouhaný sýr.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka