Polévka luštěninová základní - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/4 kg hrachu (fazolí nebo čočky), 1 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, kořenová zelenina, cibule, sůl, majoránka, česnek
Luštěniny večer předem přebereme, dobře opereme a namočíme do čisté vody, ne příliš tvrdé. Jedlou sodu však nepřidáváme. V téže vodě, ve které se máčely, druhý den je vaříme, takto ušetříme čas, práci i topivo, neboť dříve změknou. Do polévky přidáme kořenovou nebo i jinou zeleninu, a teprve když luštěniny změknou, polévku osolíme a zahustíme zlatou jíškou. Ještě povaříme a na konec do polévky vždy, a to úmyslně, přilijeme trochu mléka. Je ta pak pokrm nejen sytící, nýbrž i živící, neboť mléko doplní bílkoviny z luštěnin na velmi dobrou jakost. Před podáním okořeníme majoránkou a utřeným česnekem. Jako vložku poláme osmažený chléb nebo housku, pokrájené na kostičky.
Pro malé děti a osoby s choulostivým trávicím ústrojím polévku protřeme cedníkem, abychom odstranily těžce stravitelné slupky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka