Ryzce španělských dřevorubců - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg ryzců (pokud nemáme ryzce, pokužijeme hřiby a lišky), 10 dkg šalotky, 3 dkg slaniny, 30 dkg paprik, 20 dkg klobásy (papriková, nejlépe španělské chorizio), 30 dkg brambor, 3  žloutky, olivový olej, sůl, mletý pepř, česnek, rozmarýn, tymián, zelená petrželka nebo jiné čerstvé bylinky
Očištěné houby nakrájíme na plátky a na oleji zprudka osmahneme, přidáme slaninu, šalotku, česnek a nasekané bylinky. Do vhodné zapékací misky vrstvíme postupně houby, pečené a oloupané papriky a na tenké plátky nakrájenou klobásu. Mezitím si připravíme hustou bramborovou kaši, do které vmícháme žloutky, aby se nám při zapékání zbarvila do zlatova. Takto připravenou kaši rozetřeme jako poslední vrstvu rozvnoměrně po povrchu. Dáme do předehřáté trouby a při 200°C 25-30 minut zapékáme. Po zapečení podáváme s lehkou paprikovou omáčkou.
Roman Paulus (sous-chef restaurace CzechHouse v hotelu Hilton) podle námětu Bohumila Hrabala.
Původní Hrabalův text z povídky Hospodská historka: 'Ale pánové, vy, kteří rádi jíte, tak vám dám recept, jak si španělští dřevorubci připravují v lese ryzce. Vrstva klobásy, pak vrstva ryzců, pak krájená paprika, pak vrstva špeku, pak krájená rajčata a pak vrstva klobásy a ryzců, tak vrstva za vrstvou, až nakonec ta klobása, všechno se zapeče na ohni a na konec, když je to hotovo, může se to posypat strouhaným sýrem...'

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka