Brambory zapečené s bešamelovou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg brambor, 10 dkg másla, 10 dkg hladké mouky, 3 dl mléka, 1  žampión nebo hříbek, 3  žloutky, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 4 dkg tvrdého sýra
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na plátky. Mezitím si z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a nadrobno nakrájený žampión nebo hříbek. Omáčku povaříme, přidáme žloutky a jemně nakrájenou petrželovou nať. Nakrájené brambory zamícháme do bešamelové omáčky a ve vymaštěné zapékací misce, kastrolu nebo pekáči posypané sýrem a s kousíčky másla zapékáme v troubě. Podáváme s vařenou a ochucenou nebo naloženou červenou řepou nebo s vařenými fazolovými lusky sypanými osmaženou strouhanou houskou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka