Škubánky s mákem - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg brambor, 15 dkg polohrubé mouky, 1 lžička soli, 12 dkg vepřového sádla, 8 dkg moučkového cukru, mák
Na kostky nakrájené brambory uvaříme v mírně osolené vodě. Když jsou téměř měkké, slijeme polovinu vody do hrnečku. Do brambor uděláme vařečkou několik otvorů až ke dnu a zasypeme je prosátou moukou. Hrnec přikryjeme poklicí a při mírné teplotě necháme mouku chvíli napařit. Pak brambory rozšťoucháme a důkladně prohněteme do hladka. Do přílliš tuhého těsta přidáme trochu odlité vody. Lžící namočenou v rozehřátém sádle vykrajujeme noky (škubánky), které na talířích sypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a mastíme sádlem. Můžeme je rovněž sypat strouhaným tvarohem a mastit máslem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka