Boloňské těstoviny - recept cpt. Cooka
4 porce:  špagety, 1  roštěnka, 5 dkg slaniny, 1 lžíce másla, 1 středně velká cibule, 2 lžíce mrkve, 2 lžíce celeru, 1 rovná lžička hladké mouky, 2 šálky vývaru, 1/2 šálku smetany, mletý pepř, sůl, muškátový oříšek, 15 dkg parmazánu nebo čedaru
Maso rozemeleme nahrubo na strojku. Prorostlou slaninu drobně pokrájíme a do sklovita vyškvaříme. Přidáme máslo, drobně pokrájenou cibuli a pokrájenou zeleninu. Společně trochu osmahneme, přidáme maso a bez podlévání na mírném ohni necháme osmahnout. Zaprášíme moukou, osmahneme a přilijeme trochu vývaru. Okořeníme a osolíme. Dusíme do měkka. Nakonec přilijeme smetanu a krátce povaříme. Uvařené dobře okapané těstoviny omastíme slabě máslem, polijeme touto omáčkou a vydatně posypeme strouhaným sýrem.
Obměny:
1. Místo roštěnky použijeme kuřecí drůbky.
2. K omáčce přidáme žampióny nebo hříbky, které dusíme společně.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka