Domácí nudle - recept cpt. Cooka
4 porce:  15 dkg hrubé mouky, 1 lžíce vody, 1  vejce
Na vál prosijeme odváženou mouku a uděláme do ní důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme vodu. Těsto začneme zpracovávat nejdříve nožem, teprve až se nám suroviny spojí, pracujeme rukama. Těsto důkladně dlaněmi prohněteme, až je hladké, pružné a nechytá se válu. Těsto připravované z více vajec rozdělíme pro další přípravu na několik bochánků. Bochánek rozválíme od středu na pomoučeném vále válečkem na tenkou, stejnoměrně silnou placku. Během válení těsto několikrát obrátíme. Hotové placky sušíme na utěrce.
Proschlou placku, která se neláme a při krájení se nelepí k sobě, rozkrojíme ostrým nožem na poloviny. Obě části na sebe položíme a krájíme na pruhy potřebné délky. Šířku těstovin zvolíme podle toho, zda to budou nudle do polévky (vlasové), jako příloha či flíčky. Při krájení nesmíme zapomenout, že se nám těstoviny navaří, proto je krájíme o něco menší, než jak je potřebujeme mít velké uvařené.
Těstoviny vaříme v dostatečném množství osolené vody. Na 100 g těstoviny počítáme asi 1 litr vody a 10 g soli. Při vaření italských těstovin přidáváme do vody 1-2 lžíce stolního oleje, aby se po zcezení neslepily. Čerstvé těstoviny vaříme 4-5 minut, sušené podle velikosti i 10-20 minut. Přidáme-li do vody kurkumu, získají těstoviny žlutou barvu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka