Lasagne s jablky - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg mletého masa, 10 dkg slaniny, 12 předvařených lasagní, 1  cibule, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 lžíce oleje, majoránka, rozmarýn, 1.25 dl jablečné šťávy, 1.25 dl vývaru, 50 dkg oloupaných rajčat, mletý pepř, sůl, 6 dkg hladké mouky, 6 dkg másla, 3/4 l mléka, muškátový oříšek, 3  jablka, 15 dkg mozzarelly v plátcích, 10 dkg strouhaného ementálu
Slaninu, cibuli a celer nakrájíme na kostičky. Slaninu rozškvaříme na rozpáleném oleji a cibuli s celerem na něm osmahneme. Přidáme maso a za stálého míchání vidličkou opékáme, až začne dostávat kůrku. Pak maso ochutíme sušenými bylinkami, přilijeme jablečnou šťávu, vývar a rozmačkaná rajčata, osolíme, opepříme a vše promícháme. V nezakrytém kastrolu zvolna dusíme na mírném ohni 10 minut. Na rozpuštěném másle osmahneme mouku a do jíšky vmícháme mléko. Na velmi mírném ohni necháme asi 10 minut povařit. Bešamelovou omáčku ještě osolíme a okořeníme pepřem a špetkou muškátu. Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme na plátky. Troubu předehřejeme na 200°C. Do vymaštěné zapékací mísy dáme vrstvu lasagní a jablek, na ně rozložíme maso a přelijeme bešamelem. Vrchní vrstvu musí tvořit lasagne, poklademe a posypeme sýrem a zapečeme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka