Lasagne zapékané - recept cpt. Cooka
5 porcí:  25 dkg vaječných lasagní, 1 kg rajské omáčky s mletým masem, 2 sklenky smetany nebo tekuté šlehačky, 10 dkg mozzarelly nebo pivního sýra na tavení, 5 dkg másla, 5 dkg parmazánu
Lasagne (asi 4 obdélníčky na porci) nejdříve vaříme v osolené vodě (3-4 litry vody a jedna lžíce soli na 20 obdélníčků). Když voda začne vřít a bublat, nejdříve do ní vhodíme sůl a pak po jednom a pomalu obdélníčky lasagne, aby nějakou dobu plavaly na hladině a aby se nepřerušoval var. Po 7-8 minutách stáhneme hrnec z ohně, zčásti ho přecedíme a postavíme ho pod proud studené vody. Jakmile jsou lasagne úplně vychladlé, necháme je odkapat a přistoupíme k jejich naplnění.
Vymažeme máslem pekáč a po jeho dně rozetřeme sklenici smetany. Do pekáče vložíme první řadu lasagne a na každý obdélníček rozprostřeme dvě lžíce masové omáčky a několik kousků sýra mozzarelly nebo taveného sýra.
Střídavě pokládáme lasagne a jejich náplně, až vytvoříme 4-5 vrstev nad sebou. Na poslední řadu lasagne rozetřeme zbývající smetanu a navrch na ni masovou omáčku, přičemž dobře utěsníme všechny otvory. Posypeme obsah pekáče strouhaným parmezánem a přidáme několik kousků másla.
Pekáč vložíme asi na 30 minut do trouby horké 180°C a vyjmeme, když je obsah pekáče opečen dozlatova. Podáváme horké buď v tomtéž pekáči, anebo na jednotlivých předem nahřátých talířích.
Poznámka: Tento pokrm lze připravit také ze špenátových lasagne nebo ze smíšených lasagne, vaječných a špenátových. Pokrm bude ještě výtečnější po přidání několika tenkých plátků lanýžů na poslední řadu lasagne.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka