Makaróny „Costa Brava“ - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg rýhovaných makarónů, 50 dkg sépií, 25 dkg malých krevet, 50 dkg slávek, 3/4 dl extra virgin olivového oleje, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 1 snítka zelené petrželky, 50 dkg rajčat na omáčku nebo přírodních z plechovky, 2 lžíce majonézy, sůl, mletý pepř
Slávky opláchneme přímo pod vodou z vodovodu a odrhneme je přitom tvrdým kartáčem. Když jsou čisté, postavíme je na oheň v kastrolu s půl sklenicí vody a lžící oleje. Vyndáváme je z hrnce podle toho, jak se otvírají a ponecháváme je v lasturách. Vodu puštěnou škeblemi uchováme v šálku.
V kastrolu osmahneme na oleji nakrájenou cibuli, přidáme sépie nakrájené na nudličky a krevety vyloupané z krunýře. Pak vlijeme procezenou vodu ze škeblí a přidáme nadrobno pokrájený česnek a petrželku. Po několika minutách přidáme rozmačkaná rajčata (dozrálá oloupaná a zbavená semínek nebo z plechovky). Osolíme a opepříme. Stáhneme z ohně, když sépie změknou.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji okapat, vhodíme do hluboké mísy, ochutíme připravenou omáčkou a dobře promícháme. Podáváme v hluboké míse, ozdobené kolem dokola slávkami a jednou jedinou lasturou, navrch přidáme trochu majonézy.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka