Špagety „Mare e monte“ - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg špaget, 1 kg slávek, 3 dkg sušených hub, 1/2 dl extra virgin olivového oleje, 40 dkg přírodních pokrájených rajčat, 1/2  pažitky, 1/2 stroužku česneku, 1 snítka zelené petrželky, sůl, mletý pepř
Slávky důkladně opláchneme pod proudem studené vody přímo z vodovodu. Pak je vložíme do kastrolu a na prudkém ohni je silně zahřejeme. Jakmile se otevřou, stáhneme kastrol z ohně. Lžičkou oddělíme slávky od lastur a odložíme je na talíř spolu s přecezenou vodou z mušlí.
V jiném kastrolu osmahneme na oleji posekanou pažitku. Když začne dostávat nazlátlou barvu, přidáme rajčata. Pak přidáme pokrájené houby, které byly předtím namočené ve vlažné vodě. Necháme povařit asi patnáct minut na mírném ohni. Osolíme, opepříme. Před odstavením z ohně přidáme slávky a drobně posekaný česnek a petrželku. Když začne znovu vřít, stáhneme kastrol z ohně a dáme stranou.
Těstovinu dáme vařit do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji okapat, vhodíme do mísy a ochutíme připravenou omáčkou. Špagety 'Moře a hory' podáváme horké.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka