Špagety „Sapore di mare“ - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg špaget, 1 kg škeblí tallarinas, 5 lžic extra virgin olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 snítka zelené petrželky, mořská sůl, mletý pepř
Úplně čerstvé škeble dobře opláchneme pod proudem studené vody přímo z vodovodu. Pak je vložíme do kastrolu a posypeme drobně pokrájeným česnekem a petrželkou. Přilijeme půl sklenice vody s rozpuštěnou špetkou hrubé mořské soli. Nakonec polijeme rovnoměrně olejem. Kastrol postavíme na prudký oheň. Když se škeble začínají otvírat, zamícháme je vařečkou. Jakmile se otevřou všechny, stáhneme kastrol z ohně. Zakryjeme pokličkou a necháme stát na teplém místě.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena (”al dente'), necháme ji okapat, vhodíme do hluboké mísy, přidáme škeble a dobře zamícháme. Posypeme čerstvě umletým pepřem a křehkými snítkami petrželky, ustřihnutými nůžkami. Špagety ”Chuť moře” podáváme horké.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka