Špagety Expres - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg špaget, 5 dkg nerafinované mořské soli, 3/4 dl extra virgin olivového oleje, 5 stroužků česneku červeného (zdravého, šťavnatého, bez tvrdého jádra a vláken), celý pepř (mletý v okamžiku přípravy pokrmu, aby bylo co nejvíc využito jeho vůně), tvrdý sýr, feferonka,

Vonné byliny po libosti: zelená petrželka, bazalka, dobromysl

Podávají se ve třech variantách, mění se jenom vonné bylinky: s česnekem, olejem a petrželkou, s česnekem, olejem a bazalkou, s česnekem, olejem a dobromyslí.
Těstovinu dáme vařit do vydatného množství osolené vřící vody (5 litrů vody a 50 g soli). Zatímco se těstovina vaří, v pánvi osmahneme na oleji na mírném ohni stroužky česneku, pokrájené na kolečka. Musejí být osmahnuty lehce dozlatova.
Když je těstovina správně uvařena (”al dente'), ocedíme ji (ne příliš) a ještě kapající vhodíme do servírovací mísy. Hned nato ji ochutíme osmaženým česnekem s olejem, hojně promícháme s vonnými bylinami a nakonec posypeme mletým nebo drceným pepřem. Pokrm podáváme ještě kouřící, ozdobený několika snítkami použitých bylin, a na stůl dáváme k dispozici ruční mlýnek s celým pepřem, jestli si někdo ze stolovníků přeje, aby byl pokrm ostřejší. Je možné použití strouhaného sýra a feferonů.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka