Špagety s lilky - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg špaget, 3  lilky, 5 stroužků česneku, 5 lžic extra virgin olivového oleje, 1 snítka zelené petrželky, olej na smažení lilků, sůl, mletý pepř, ovčí sýr (strouhaný mančský nebo roncal)
Neloupané lilky nakrájíme na kolečka. Semínka odstraníme pouze tehdy, jsou-li příliš velká. Osmažíme je na velkém množství oleje. Vyjmeme je, když jsou osmaženy dozlatova a položíme je na savý papír. Ochutíme je několika špetkami soli a pepře a udržujeme je teplé.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené. Zatímco se těstovina vaří, osmahneme v pánvi na oleji na mírném ohni pokrájené stroužky česneku. Musejí zůstat lehce osmahnuté dozlatova (musíme si uvědomit, že po odstavení pánve z ohně se ještě trochu osmahnou).
Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji okapat (ne příliš), vhodíme ji ještě kapající do mísy. Ihned ochutíme osmahnutým česnekem v oleji, promícháme s posekanou petrželkou a nakonec posypeme čerstvě mletým nebo podrceným pepřem. Pokrm podáváme kouřící, ozdobený kolečky lilku a posypaný strouhaným sýrem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka