Špagety s rybí omáčkou - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg špaget, 1 kg ryb (hlava ďasa mořského, hlava tresky, cabracho, čerstvý losos, losůsci), 12  slávek jedlých, 40 dkg loupaných pokrájených rajčat, 3/4 dl extra virgin olivového oleje, 1  cibule, 1 stroužek česneku, 1 snítka celerové natě, 1 křehká šťavnatá mrkev, 1  bobkový list, 1 snítka zelené petrželky, sůl, mletý pepř
Předem připravíme rybí vývar: dáme vařit do vody půlku cibule, mrkev a nakrájený celer. Přidáme lžičku soli, několik bobulek pepře a jeden bobkový list. Když voda začne vřít, vložíme do ní ryby a slávky, nejprve hlavy a ryby, které se vaří pomalu. Když jsou všechny ryby uvařeny, stáhneme je z ohně. Opatrně oddělíme maso a umeleme ho na strojku. Ponecháme stranou půlku slávek a jednu lasturu. Vodu z ryb procedíme a odstavíme.
Pak připravíme omáčku: osmahneme na oleji zbytek cibule a česnek, drobně pokrájené. Když začnou dostávat nazlátlou barvu, přidáme rajčata, procezená a zbavená semínek. Necháme je na několik minut osmahnout, pak přidáme rybí vývar. Necháme povařit asi patnáct minut na mírném ohni. Přidáme mleté rybí maso, dobře promícháme, osolíme podle chuti a povaříme ještě pět minut.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji hned okapat, vhodíme do servírovací mísy a ochutíme horkou rybí omáčkou. Hojně ozdobíme posekanou petrželkou a slávky rozložíme po obvodu mísy.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka