Špagety se slávkami podle Flority - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg špaget, 2 kg slávek, 3/4 dl extra virgin olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 snítka zelené petrželky, 1 sklenka suchého bílého vína, 1  citrón, sůl, mletý pepř
Slávky opláchneme důkladně pod proudem vody přímo z vodovodu. Přitom je odrhneme tvrdým kartáčem. Vložíme je do kastrolu a postavíme na oheň. Jakmile se otevřou, stáhneme kastrol z ohně, oddělíme slávky od lastur a odstavíme je spolu s přecezenou vodou, kterou pustily. Ponecháme tucet slávek pro ozdobu a jednu lasturu.
V jiném kastrolu osmahneme na oleji celé stroužky česneku. Když začnou dostávat nazlátlou barvu, vyjmeme je. Dovnitř dáme slávky s vodou, kterou pustily, a sklenici suchého bílého vína. Osolíme a opepříme. Necháme povařit několik minut a stáhneme z ohně. Přitom přidáme citrónovou šťávu a strouhanou citrónovou kůru.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené. Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji okapat, vhodíme do hluboké mísy a ochutíme slávkami i omáčkou z nich. Mísu ozdobíme kolem dokola odloženými slávkami a posypeme posekanou petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka