Vaječné makaróny s kachním ragú - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg vaječných rýhovaných makaronetek, 1  kachna domácí nebo divoká, 5 dkg tučného od domácí šunky, 1/2 dl extra virgin olivového oleje, 1/2  cibule, 1 stroužek česneku, 1  mrkev, 1 snítka celerové natě, 1 sklenka suchého bílého vína, 40 dkg čerstvých rajčat, 1  bobkový list, 2  hřebíčky, 5 dkg parmazánu strouhaného (nebo gruyéru či ementálu), sůl, mletý pepř
Mladou kachnu dobře očistíme, umyjeme a necháme oschnout, nakrájíme ji na obvyklé porce a okořeníme (napřed odstraníme podkožní žlázy na kořeni ocasu, které dodávají masu hořkou chuť).
V hliněném hrnci osmahneme zeleninu (jemně mletou) na oleji a na tlustém od šunky velmi jemně nakrájeném, s bouquetem hřebíčku a bobkového listu. Když se cibule začne zbarvovat dozlatova, odstraníme bouquet vůní a přidáme kousky kachny. Když jsou pěkně dozlatova, svlažíme je vínem. Počkáme, až se víno odpaří a přidáme rajčata, oloupaná a pokrájená. Necháme povařit půl hodiny na mírném ohni. Osolíme, opepříme a vaříme dál, dokud maso nezměkne. Je-li třeba, podlijeme troškou teplé vody.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené. Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji hned okapat, vhodíme do hluboké mísy a ochutíme horkou šťávou z masa. Dobře promícháme.
Těstovinu a strouhaný sýr podáváme zvlášť. Pak podáváme maso s oblohou nebo bez ní, dle libosti. Samotná těstovina, jen se šťávou z masa a jeho příchutí, je sama o sobě výtečným a dokonalým pokrmem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka