Vaječné nudle s ragú z perličky - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg vaječných páskových nudlí, 1 malá perlička, 10 dkg tučného od domácí šunky, 40 dkg čerstvých rajčat, 1  cibule, 1  mrkev, 1 snítka celerové natě, 1 sklenka sherry, 1 snítka zelené petrželky, 5 dkg suchého mančského sýra, 1/2 sklenky oleje, sůl, mletý pepř
Perličku dobře očistíme, opláchneme, necháme oschnout, rozkrájíme na čtvrtky a okořeníme. V hliněném hrnci osmahneme zeleninu (drobně nakrájenou) na oleji a na jemně pokrájeném tlustém od šunky. Když se cibule zbarví dozlatova, přidáme maso. Obrátíme ho, aby se osmahlo stejnoměrně. Svlažíme brandy, počkáme, dokud se neodpaří a přidáme rajčata, oloupaná a pokrájená. Necháme povařit půl hodiny na mírném ohni. Osolíme, opepříme, přidáme posekanou petrželku a vaříme dál, dokud maso nezměkne. Je-li třeba, podlijeme trochou teplé vody.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji hned okapat, vhodíme do servírovací mísy, ochutíme nejprve jemně strouhaným sýrem, pak šťávou z masa.
Maso podáváme odděleně s oblohou nebo bez ní, podle libosti. Samotná těstovina, jen se šťávou z masa a jeho příchutí, je sama o sobě výtečným a dokonalým pokrmem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka