Vaječné tagliarelli s pečeným telecím - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg vaječných těstovin taglierini, 1 kg telecího masa - „oříšku“, 5 dkg másla, 5 dkg vepřového sádla, 1/2  cibule, 1 stroužek česneku, 1  mrkev, 1 sklenka suchého bílého vína, 1/2 l lehkého masového vývaru, 5 dkg parmazánu (nebo gruyéru či ementálu), 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř
Maso pevně ovážeme a dobře okořeníme. Pak ho dáme osmahnout na oleji, másle a sádle. Když je maso osmahlé pěkně dozlatova, přidáme pokrájenou cibuli, mrkev a neloupaný stroužek česneku. Když cibule začne dostávat nazlátlou barvu, přidáme víno. Necháme povařit na mírném ohni. Během vaření přiléváme teplý vývar. Vaření trvá jednu až dvě hodiny podle tloušťky a jakosti masa. Při vaření maso nepropichujeme. Ověříme si, zda je správně uvařeno, až na konci.
Když je maso uvařeno, vyjmeme ho z kastrolu, trochu ho necháme vychladnout, odstraníme nitě a nakrájíme ho na kolečka. Kolečka přelijeme troškou šťávy a odstavíme. Zbytek šťávy z masa protlačíme strojkem a necháme stranou v kastrolku.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena. (”al dente”), necháme ji okapat, vhodíme do hluboké mísy a ochutíme teplou šťávou a strouhaným sýrem.
Maso podáváme zvlášť s oblohou nebo bez ní, podle libosti. Samotná těstovina, jen se šťávou a příchutí z masa, je sáma o sobě výtečným a dokonalým pokrmem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka